Hoe reageren op een vraag om opslag

Geen enkele werkgever vindt deze vraag fijn. Want of u nu de opslag geeft of weigert, het blijft een lastige afweging. We willen onze werknemers niet verliezen, maar we moeten ook het evenwicht in het team bewaren en de zaak rechthouden.

De manier waarop u communiceert is van essentieel belang. Het bepaalt immers hoe de werknemer de eigen toekomst binnen uw bedrijf bekijkt. Maakt uw motivering om opslag te geven of te weigeren geen indruk en voelt deze niet oprecht aan, dan raakt uw werknemer gedemotiveerd. De tips en tricksom hiermee om te gaan geef ik hieronder mee.

Zeg niet gewoon botweg ja of nee

Je eerste reactie op de vraag is van cruciaal belang. Geef niet gelijk een ja of nee maar ga altijd in dialoog. Geef uw werknemer de kans om het te motiveren. Doet u dit niet, dan krijgt hij mogelijk het gevoel dat u zich niets aantrekt van zijn toekomst. en zelfs niet wilt luisteren. Ook als  u zo opslag geeft kan dit een averechts effect hebben. Neem altijd op z’n minst de tijd om de vraag te overwegen en bekijk het groter plaatje.

Wat is de reden?                                

Niemand vraagt zomaar opslag. Vraag naar de reden van het verzoek. Is uw werknemer actief elders aan het solliciteren? Kwam onder collega’s het onderwerp loon ter sprake?

Enkele veel voorkomende antwoorden:

·  Ik kreeg meer verantwoordelijkheid, maar mijn loon evolueerde niet mee.

·  Ik heb research gedaan en merkte dat mijn loon niet marktconform is.

·  Ik voeg iets unieks toe aan het bedrijf en ben moeilijk vervangbaar.

Blok niet gelijk iets af maar vraag naar het argument. Zorg dat u  alle info hebt van uw werknemer. En plan een nieuw moment in om hierop terug te komen.

Bekijk de argumenten en maak een beslissing

Bekijk het argument echt vanuit alle standpunten. Misschien zijn er bepaalde prestaties of projecten waar u niet bij stil staat en die uw beslissing kunnen beïnvloeden. Kijk ook na of het huidige loon marktconform is.

Wat zou u doen als de werknemer plots zou beslissen te vertrekken? Zou u effectief veel moeite hebben om hem of haar te vervangen? Wat de reden ook is, check de feiten.

De beslissing die u maakt zou een gestaafde beslissing dienen te zijn.

Een goede beslissing is:

·  een beslissing die niet gebaseerd is op emotie

·  die u kunt kaderen ten opzichte van het team

·  die u kunt kaderen ten opzichte van het bedrijf

·  en een toekomstperspectief voor de werknemer biedt

Het moment

Zorg dat je ongestoord even je tijd kan nemen voor je werknemer. Ga ergens zitten waar niemand jullie kan horen of zien, en je privé het gesprek kan voeren.

Leg je beslissing uit

Wat de reden ook is, motiveer uw beslissing klaar en duidelijk. Als deze beslissing aan bovenstaande voorwaarden voldoet is het makkelijker om uw  beslissing te verklaren.

Als u het goed aanpakt kan u zowel bij een weigering als bij een goedkeuring de werknemer nog meer motiveren om er vol tegenaan te gaan.

 

Previous
Previous

De nummer 1 vraag bij een sollicitatiegesprek.

Next
Next

Hoe behoud ik mijn werknemers?