De ‘4G’ techniek voor constructieve feedback

Als leidinggevende is feedback geven aan onze medewerkers noodzakelijk maar het behouden van een goede relatie ook! Een collega staat zeker open voor terugkoppeling maar wil tegelijkertijd niet in de hoek gezet worden.

Een goede techniek om feedback te geven kan je hierbij helpen.

Het doel

Het doel van constructieve feedback is een gedragsverandering teweegbrengen. Voor je de 4G techniek toepast ga je best na of het gedrag dat wordt gesteld wel veranderbaar is. Je kunt bijvoorbeeld een medewerker niet vragen om te stoppen met stotteren want dit is geen veranderbaar gedrag. Luid telefoneren is bijvoorbeeld wel een aanpasbaar gedrag waar je de techniek op kan toepassen.

Gedrag

De 4G techniek start met het benoemen van het gedrag. Het is van essentieel belang dat we ons hierbij enkel aan de feiten houden. Je geeft aan wat je op dit moment waarneemt. We willen vermijden dat we hierin een beschuldiging uitspreken en in een discussie belanden. De woorden altijd en nooit vermijd je dus best in deze fase.

Wel: Ik merkte op dat je daarnet luid telefoneerde waardoor dit in de winkel goed hoorbaar was.

Niet: Je telefoneert altijd luid.

Gevolg

Het gesignaliseerde gedrag heeft een gevolg op jou of op andere en we willen dit graag duidelijk maken aan de medewerker. Breng deze boodschap in de ik-vorm zodat de medewerker dit niet ziet als een aanval.

Bijvoorbeeld: Ik merk dat ik me niet goed kan concentreren waardoor ik mijn klant niet goed kan verder helpen.

Gevoel

Nadat je het gevolg hebt benoemd spreek je jouw gevoel uit dat hieruit voortkomt. Dit omdat het kracht zet bij de reden van de feedback en het ook kan verklaren waarom jij een bepaalde reactie had op dit gedrag. Ook hier houden we het bij ons zelf door te zeggen ik geraak hierdoor geïrriteerd en niet jouw gedrag is irritant.

Gewenst

Als laatste stap gaan we concreet aangeven welk gedrag we dan wel wensen. Dit is vaak voor jou vanzelfsprekend maar hoe duidelijker je bent hoe meer kans op succes!  

 

Klaar om zelf aan de slag te gaan?

PS: Had je iets aan deze blog, deel hem dan op jouw sociale media zodat we samen ook andere ondernemers kunnen helpen!

Previous
Previous

Hoe een burn-out voorkomen bij je werknemers

Next
Next

5 Teambuilding ideeën voor een optiekteam.